Vegan Chocolademousse

Chocolademousse; een heerlijk, zondig dessert, meestal gemaakt met onder andere luchtig geklopt eiwit. Maar het kan ook veganistisch. Hoe? Met Aquafaba,

 

Aqua-wat?

Aquafaba, letterlijk uit het Latijn vertaald bonenwater. Water waarin bonen (of andere peulvruchten zoals linzen) hebben gezeten. Aquafaba kan gebruikt worden als schuim-, geleer- verdikkings- of bindmiddel, en is daarmee een ideale vervanger voor dierlijk eiwit. 

 

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor 4 kommetjes)

·        1 potje gekookte kikkererwten (circa 400 g)

 ·      150 g pure chocolade

15 g agavesiroop

 

Uit de keuken

Hand- of staafmixer

Kom met koud water (of natte theedoek)

 

Bereiding

1.      Giet het potje kikkererwten af en meet 150 ml van het kookvocht (aquafaba) af.

2.      Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron.

 3.      Mix de aquafaba met de agavesiroop in een staande mixer of met een handmixer tot het stevige pieken vormt. Het opslaan van aquafaba duurt een stuk langer dan het opslaan van eiwitten. Ga uit van circa 5 minuten.

 4.      Meng de gesmolten chocolade door het aquafabaschuim. Door de warme chocolade zakt het schuim een beetje in. Klop gewoon door tot het mengsel afkoelt. De chocola zal dan stollen en de mousse wordt steviger. Je kunt het afkoelen versnellen door een koude natte theedoek rond de kom te houden (bij een staande mixer). Als je met een handmixer werkt zou je de kom in een andere kom met koud water (eventueel met ijsblokjes) kunnen zetten tijdens het mixen.

 5.      Schep de mousse in kommetjes en laat nog een uur opstijven in de koeling.

 

Gebruik bij voorkeur chocolade met 72-85% cacao, met als enige vetstof cacaoboter, dus geen ‘gehard vet’. Als garnering zou je nog wat rood fruit kunnen snijden.

 

Let op! Zowel chocolade als agavesiroop staan niet in de schijf van vijf. Beschouw deze traktatie als 1 van je 3 weekkeuzes, en eet deze het liefst als toetje na een lichtere hoofdmaaltijd (zoals bijvoorbeeld de gestoomde vis met gember, met eventueel een lichte salade).

 

Voedingswaarde per schaaltje

 

Uitgegaan van chocolade met 72% cacao.

 

   

Energie

338 kcal

 

Eiwit

21 gram

 

Koolhydraten

88 gram

 

Waarvan suikers

24,5 gram

 

Vet

 23,1 gram

 

Waarvan verzadigd vet

 12,5 gram