Keurmerken onder de loep: Vis

In elke hoek van de supermarkt duikt wel een keurmerk op. Op je vis, je chocolade, je vlees… Door al die verschillende keurmerken kun je al snel door de bomen het bos niet meer zien. Welke keurmerken zijn er voor ons voedsel, en aan welke criteria moet voldaan worden om het keurmerk te mogen voeren?

 

 

 

ASC

 

 

 

ASC is een afkorting voor Aquaculture Stewardship Council. ASC is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die een certificeringsprogramma voor verantwoorde viskweek beheert en verder ontwikkelt, en is in 2009 opgericht door het Wereld Natuur Fonds en het Initiatief Duurzame Handel. Je vindt het op onder andere Zalm, Tilapia, Forel, Pangasius of Garnalen.

 

 

Uitgangspunten

 

 

 

·         Naleven van lokale wetten

 

·         Behoud van natuurlijke omgeving en biodiversiteit

 

·         Voorkomen dat er vissen uit de kweekvijvers ontsnappen die ziekten kunnen verspreiden onder de wilde vispopulatie

 

·         Verantwoorde voeding voor de vissen

 

·         Geen kweek in beschermde natuurgebieden

 

·         Een gezondheidsplan voor de kweekvis, regelmatig gecontroleerd door veeartsen.

 

·         Geen onnodig gebruik van antibiotica en andere geneesmiddelen.

 

·         Maatschappelijke verantwoordelijkheid, wat onder andere betekent dat ja aandacht hebt voor gezondheid en veiligheid van je werknemers, en geen gebruik maakt van kinderarbeid.

 

MSC

 

 

 

MSC is een afkorting voor Marine Stewardship Council, opgericht in 1997 door het Wereld Natuur Fonds en Unilever. Het doel van het MSC is om voor de lange termijn het aanbod aan vis in de zee te garanderen, en de leefomgeving van de vissen gezond te houden, door goed beheerde, verantwoorde visserij

 

 

 

 

 

De 3 Principes

 

 

 

·         Duurzame visbestanden; ofwel duurzame visserij, waardoor de bronnen niet uitgeput kunnen raken en er altijd vis voorradig zal zijn.

 

·         Milieubelasting minimaliseren; ofwel zorgen dat de visserij zo beheerd wordt, dat de structuur, productiviteit, functie, en diversiteit van het ecosysteem behouden blijven. Of, in wat meer Jip- en Janneketaal, zo goed mogelijk omgaan met zowel de vis, als alle dieren die eromheen leven, en de natuur waarin je vist.

 

·         Effectief beheer; je aan alle lokale, nationale en internationale wetten houden, en een beheersysteem hebben, waarmee je kan inspelen op veranderende omstandigheden.

 

Er bestaan meerdere andere keurmerken voor vis. Geen enkel keurmerk voor wilde vis is echter zo betrouwbaar als MSC. Er zijn nog andere claims of keurmerken, maar ook deze zijn minder betrouwbaar, of nemen niet alle belangrijke aspecten mee van duurzame visserij.

 

Op deze pagina van Milieu Centraal kun je mee informatie vinden: (https://keurmerken.milieucentraal.nl/overzicht/vis-schaal--en-schelpdieren/)

 

 

 

Voor meer informatie over het Aquaculture Stewardship Council, kijk hier. (Engelstalig)

 

(https://www.asc-aqua.org/)

 

Voor meer informatie over het Marine Stewardship Council, kijk hier.

 

(https://www.msc.org/nl)